niedziela, 30 października 2011

Czekoladowe muffiny

250 g masła
190 g cukru pudru
4-5 jajek
250 g mąki
20 g proszku do pieczenia
60 ml mleka
100 g kawałków czekolady
150 g czekolady do picia lub kakao
20 kostek ciemnej czekolady z 70% kakao

1. Zmieszać w misce masło i cukier

2. Dodawać jajka stopniowo mieszając, mieszać przez 5 min.

3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać

4. Dodać mleko i czekoladę do picia lub kakao i mieszać przez 1 minutę. Dodać drobinki czekolady

5. Zostawić w lodówce na 2 h.

6. Nagrzać piekarnik do 200°C

7. Przygotować formę na 20 muffinek

8. Umieść łyżeczkę masy w każdej foremce, połóż kostkę czekolady, następnie nałóż na wierzch 1 i 1/2 łyżeczki pozostałej masy.

9. Piec muffiny przez 15-20 min aż wyrosną i się zarumienią. Najlepiej serwować na ciepło z powodu roztopionej w środku czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz