niedziela, 30 października 2011

Dynia zapiekana

ok. 1 kg dyni
3 jaja
1 cebula
1/2 szkl. kwaśniej śmietany
sok z 1/2 cytryny
pęczek koperku
2 łyżki masła
przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Dynię umyj i obierz, wyjmij pestki, pokrój miąższ w sporą kostkę, posyp solą i skrop cytryną. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na maśle. Dusząc na małym ogniu, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Następnie dynię przełóż do naczynia żaroodpornego i dodaj cebulę. Jajka wbij do osobnej miseczki i roztrzep wraz ze śmietaną, dodaj przyprawy do smaku. Następnie zalej nimi dynię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° na ok. 30 min. Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj. Po upieczeniu, dynię posyp koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz