niedziela, 23 października 2011

Pasta z bakłażana

Opcja 1 z awokado i pomidorem:
1 duży bakłażan, pokrojony w kostkę
olej do smażenia
1 duża czerwona cebula, drobno pokrojona w kostkę
1 pomarańczowa papryka, nasiona usunąć, miąższdrobno pokroić w kostkę
1 żółta papryka, pestki usunąć, miąższ drobno pokroić w kostkę
2 czerwone chilli, nasiona usunąć, miąższ drobno pokroić w kostkę - uwaga by nie przesasadzić z ilością!
1 ząbek czosnku, zgnieciony
500g pomidorów, usunąć skórę, drobno posiekać
1 dojrzały awokado, pokrojone w kostkę
2 łyżeczki cukru
2 łyżki octu balsamicznego
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki śmietanki
posiekane liście kolendry
150g/5oz rukoli lub roszponki (rocket)

Podsmażyć umyty bakłażan aż zmięknie, dodać cebulę, jak się zarumieni dodać papryki i czosnek, gotować przez 5 minut, dodać chilli, gotować 2 minuty, dodać pomidory i awokado, doprowadzić do wrzenia, doprawić cukrem, pieprzem, solą i octem balsamicznym, śmietanką, pastę posypać kolendrą i rukolą

Podawać na ciepło - świetna np z łososiem
Lub na zimno z pieczywem

Opcja 2 z oliwkami:
1/2 bakłażana
6 zielonych oliwek
1 ząbek czosnku
4 łyżki posiekanego szczypiorku
3 łyżki soku z cytryny
gęsty jogurt, najlepiej grecki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Bakłażana pokroić na cienkie plastry. Posypać solą, odstawić na 15 minut. W międzyczasie drobno posiekać oliwki i czosnek, razem włożyć do salaterki. Szczypiorek posiekać i wymieszać ze składnikami w salaterce.
Bakłażana opłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się goryczki i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na średnio rozgrzanej patelni grillowej. Grillować przez kilka minut z dwóch stron aż zmięknie i zbrązowieje. Posypać solą i pieprzem. Bardzo drobno posiekać i włożyć do salaterki. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać z resztą składników. Doprawić solą oraz pieprzem. Dodać jogurt w takiej ilości aby uzyskać gęstą pastę.

Świetna z grzankami, serem kozim i rukolą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz