niedziela, 30 października 2011

Hamburger z łososia

Salmon burgers with basil and lime mayonnaise

Smaczna i zdrowa warjacja na temat hamburgerów

Składniki:
600g filetu z łososia (bez osci i łusek) pokrojony na kawałki
75g bułki tartej
1 jajko
1 drobno pokrojona szalotka (cebula)
1 łyżka pokrojonej drobno bazylii
sól i świeżo zmielony pieprz
oliwa do smażenia oraz do sosu

Sos:
200g majonezu
2 łyżki pokrojonej bazylii
Sok z jednej limonki
Czosnek drobno pokrojony lub starty
sól i pieprz

pieczywo do hamburgera

4 liście sałaty lub mieszanka sałat
2 pomidory pokrojone w plasterki

Przygotowanie

Wymieszaj dokładnie do konsystencji masy kawałki łososia, bułki tartej, jajka, szalotki i bazylii - można spróbować rozgnieść ręcznie lub w mikserze - jednak nie zrób z tego puree, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem

Podziel masę na 4 porcje i uformuj kotlety w kształcie burgerów. Ułóż na talerzu i zostaw w lodówce na 1/2 godziny

Następnie rozgrzej oliwę na patelni, połóż zrobione wcześniej burgery z łososia i smaż przez 3 minuty z każdej strony aż się zarumienią na złoto-brązowo i będą ugotowane w środku

Wymieszaj w misce majonez, bazylię, sok z limonki i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Otrzymojemy gotowy sos.

Na połowie pieczywa do burgerów ułóż sałatę, pomidora, następnie kotleta z ryby, na to łyżkę sosu, przykryj drugą częścią pieczywa. Serwuj z porcją frytek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz