niedziela, 23 października 2011

Sałatka hiszpańska z awokado

100 g szynki długodojrzewającej np. szwarcwaldzkiej lub serrano, 
150 g mieszanki różnych sałat (lodowa, rukola, roszponka), 
2 dojrzałe awokado, 
20 zielonych lub czarnych oliwek, 
2 pomidory świeże lub kilka suszonych pomidorów z zalewy, 
pół puszki groszku, pół pęczka bazylii, 
50 ml oliwy, sok z cytryny lub 2 łyżki białego octu winnego, pieprz i sól do smaku.

Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę, dosyć drobno kroimy i skrapiamy octem lub sokiem z cytryny, by miąższ nie ściemniał. Pomidory siekamy. Kroimy szynką. Łączymy ze sobą oliwki, awokado, sałatę, pomidory, szynkę, groszek, oliwę i sok z cytryny lub ocet. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, schładzamy w lodówce i serwujemy np. z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz