poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Burgery meksykańskie

Burgery meksykańskie, 6 sztuk:

• 500 g chudej mielonej wołowiny (np. z udźca)
• 1 cebula, pokrojona w malutką kosteczkę
• 2 ząbki czosnku, drobno posiekane i roztarte z solą końcem noża
• 1 większa czerwona papryczka chilli
• chilli w proszku lub paście do smaku (około 1/4 łyżeczki)
• 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku (słodkiej lub wędzonej)
• 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
• 1 łyżeczka soli
• 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Salsa z awokado i pomidorów, 3 - 4 porcje:
• 2 średnie pomidory
• 1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę
• 1 duże awokado
• sok z 1 limonki
• 1 większa czerwona papryczka chilli
• pęczek kolendry
• chilli w proszku lub paście do smaku (około 1/4 łyżeczki)

Błyskawiczny sos tex-mex:
• 1 szklanka kwaśnej śmietany 12%
• 1 łyżeczka majonezu
• 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
• sól i świeżo zmielony pieprz


Potrzebne też będzie 6 tortilli, najlepiej kukurydzianych, można też użyć pszennych tortilli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz