poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Różowe i białe ciasteczka

Składniki, około 15 sztuk:

• 150 g miękkiego masła
• 70 g miałkiego (drobnego) cukru do wypieków lub 50 g cukru pudru
• 150 g mąki pszennej tortowej
• 75 g mąki ryżowej lub mąki ziemniaczanej

Lukier:

• 1 granat, wyłuskane ziarenka i trochę soku
• sok z cytryny
• cukier puder

oraz: foremka w dowolnym kształcie lub szklanka

Przygotowanie:

Masło ucierać mikserem razem z cukrem przez około 6 - 7 minut. Dodać przesianą mąkę pszenną oraz mąkę ryżową. Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 1/2 cm, podsypując stolnicę mąką. Foremką wycinać kształty i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez około 5 - 8 minut, lub do czasu aż ciasteczka będą lekko złote.
Przygotować dekorację: owoc granatu podzielić na ćwiartki i wyłuskać ziarenka. Wymieszać kilka łyżek powstałego soku z granatu z cukrem pudrem uzyskując gęsty lukier (różowy). Tak samo postąpić z sokiem z cytryny. Po ostudzeniu ciasteczka polukrować białym oraz różowym lukrem i udekorować ziarenkami granatu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz