poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Czekoladowy sufflet z czereśniami

Przepis na suflet z ciemnej czekolady. Deser czekoladowy z karmelizowanymi czereśniami lub wiśniami w czerwonym winie 


Z czereśniami w syropie z czerwonego wina. Podawany z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Najlepszy po całkowitym ostudzeniu.


Składniki, 4 porcje:

• 25 g brązowego cukru
• 50 g czereśni, przekrojonych na połówki i wypestkowanych + 50 g czereśni całych
• 75 ml czerwonego wina
• 85 g ciemnej czekolady deserowej, połamanej
• 85 g niesolonego masła + do wysmarowania foremek
• 2 jajka + 2 żółtka
• 35 g cukru pudru
• 35 g mąki

Przygotowanie:

Na małą patelnię wsypać brązowy cukier z 2 łyżkami wody. Podgrzewać przez 2 minuty mieszając aż zacznie robić się syrop. Dodać połówki czereśni i gotować przez 1 minutę. Wlać czerwone wino i gotować przez 5 minut aż płyn się zredukuje. Dodać całe czereśnie i gotować przez następną 1 minutę. Odstawić.
W rondelku roztopić czekoladę z masłem, ciągle mieszając. Ostudzić. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Całe jajka wraz z żółtkami ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę. Delikatnie wymieszać z czekoladą, następnie z przesianą mąką. Włożyć do lodówki na 10 minut. Wysmarować masłem 4 foremki na suflety.
Masę wlać do foremek i piec przez 8 - 10 minut aż pudding urośnie, w środku będzie płynny a na wierzchu utworzy się skorupka. Całkowicie ostudzić i delikatnie wyłożyć na talerzyk. Polać syropem z czereśniami.


• Można też pozostawić pudding w foremce, zrobić dziurkę w środku, do której włożyć czereśnie wraz z syropem.

• Deser jest bardzo puszysty i delikatny więc trudno go wyjąć z foremek sufletowych. Mającmetalowe obrączki bez dna do pieczenia można ich użyć w zamian. Należy ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wypełnić masą.

• Poza sezonem na świeże czereśnie do puddingu można użyć dowolnych owoców mrożonych lub gotowych owoców w słodkiej zalewie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz