poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Szaszłyki z kurczaka, ogórka i pieczarek

Szaszłyki z kurczaka marynowanego w jogurcie i curry, przeplatanego pieczarkami i ogórkiem.

Składniki:

• 1 pierś kurczaka
• 1 średni ogórek
• 5 większych pieczarek
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• sól

Marynata do kurczaka:
• 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
• 1 łyżeczka curry
• 1 łyżeczka kurkumy
• 1 łyżka oliwy
• 2 ząbki czosnku
• 1/4 łyżeczki chili

Dodatki: wyciśnięty sok z limonki do skropienia szaszłyków, sałatka z rukoli z SOSEM WINEGRET

Wykonanie:

Składniki marynaty połączyć. Pierś kuraczaka pokroić na kawałeczki, posypać solą, wymieszać z marynatą i włożyć na noc do lodówki lub na minimum 6 godzin. Ogórka i pieczarki pokroić i obtoczyć w oliwie, nadziewać na szaszłyki na przemian z kurczakiem. Piec w piekarniku w 180℃ przez około 30 minut, raz odwracając. Można też piec na grillu. Podawać na sałatce z rukoli z sosem winegret. Szaszłyki skrapiać sokiem z limonki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz