poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Ciasteczka maślane

Składniki:

120g miękkiego masła (musi być masło, margaryna się nie nadaje)

3 łyżki cukru pudru

150g mąki (4/5 szklanki)

kilka kropel aromatu waniliowego, śmietankowego lub innego, ja dałam waniliowy



Wykonanie:

Wszystkie składniki zagnieść, można utrzeć mikserem. Z ciasta zrobić kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spłaszczać widelcem, tworząc jednocześnie wzorek.

Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego :)

WERSJA II

200 g (kostka) masła
1 szklanka cukru
1 jajko
1 łyżeczka wanilii (ja tym razem zastąpiłam ją esencją waniliową)
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki soku pomarańczowego

Masło utrzeć z cukrem, jajkiem i wanilią. Mąkę przesiać przez sitko i dołączyć do masy. Dodać proszek do pieczenia i sok pomarańczowy i utrzeć wszystko mikserem. Ciasto schłodzić w lodówce przez 2 godziny, a następnie rozwałkować niezbyt cienko i wykrajać ciasteczka. Piec 6-10 minut w temperaturze 190-200oC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz