poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Czekoladowe babeczki z czereśniami


Małe ciastka z czekoladą i owocami, mini babeczki czekoladowe, mufiny pieczone w papilotkach 
Składniki, 12 ciasteczek:

• 185 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej
• 235 g drobnego cukru do wypieków
• 100 g ciemnej czekolady, roztopionej i ostudzonej + 50 g na polewę
• 2 duże jajka, ubite
• 185 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżka kakao
• 125 ml mleka

opcjonalnie: 100 g wypestkowanych czereśni + 12 całych owoców do dekoracji (można zastąpić wiśniami)

a także: 12 papierowych karbowanych foremek (papilotek) o średnicy 5 cm oraz forma do muffinów z wgłębieniami




Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do wgłębień w formie do muffinów powkładać papierowe foremki.
Ubić masło z cukrem na puszysty krem. Ciągle ubijając dodać 100 g rozpuszczonej i ostudzonej czekolady, a na koniec ubite jajka.
Przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Delikatnie wymieszać z ubitą masą oraz z mlekiem. Dodać czereśnie jeśli ich używamy i delikatnie wymieszać z masą.
Masą wypełnić papierowe foremki do 3/4 ich wysokości, (może trochę pozostać masy). Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut, aż urosną i będą upieczone w środku. Ciasteczka bez owoców w środku mogą być już gotowe po 18 minutach pieczenia.
Studzić przez 10 minut w formie do muffinów. Wyjąć na metalową kratkę i całkowicie ostudzić.
Rozpuścić pozostałe 50 g czekolady i rozsmarować ją na wierzchu babeczek. Pozostałe całe owoce przyciąć nożem na końcach i ozdobić nimi babeczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz