poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Ciastka czekoladowe z orzechami nerkowca

Ciastka:

​3 jajka
225 g cukru
150 g masła
100 g orzechów nerkowca
100 g gorzkiej czekolady
100 g mąki
1 łyżka kakao

Glazura:

45 g masło
60 ml wody
125 g gorzkiej czekolady 70%


Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, a następnie wbijaj do masy po jednym jajku. Czekoladę połam do miski. Podgrzej w rondlu wodę. Na parze rozpuść czekoladę (często mieszaj, aby czekolada równo się ogrzała i ładnie roztopiła). Rozpuszczoną czekoladę dodaj do masła z jajkami. Wsyp mąkę i kakao. Wymieszaj dokładnie łyżką. Orzechy nerkowca pokrój na kawałki i dodaj do ciasta. Wyłóż ciasto czekoladowe na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Piecz ciasto czekoladowe przez ok. 35–40 min w temp. 170°.

Przygotuj glazurę do ciasta: rozgrzej masło z wodą. Czekoladę połam na kawałki i dodaj do wody z masłem. Wymieszaj dokładnie i nie ogrzewaj więcej, ponieważ glazura starci blask. Wylej czekoladę na ciasto i pozwól jej stężeć.

Pokrój ciasto na porcje. Ułóż dekoracyjnie na talerzu. Można posypać jeszcze siekanymi orzechami.
Rada: do ciasta czekoladowego warto dodać 1/2 łyżeczki cynamonu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz