poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Gofry z owocami

Ciasto:


ok. 1 i 1/2 szkl. mąki
2 jajka
2 łyżki masła


Przygotuj sos: owoce obsyp 5 łyżkami cukru. Podgrzewaj tak długo aż owoce zmiękną i puszcza sok, a cukier się rozpuści i powstanie gęsty syrop.

Przygotuj ciasto: do mąki dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Oddziel białka od żółtek i ubij z białek pianę. Do miski dodaj żółtka, mleko, miękkie masło, cukier, sól, olejek waniliowy i wymieszaj. Nie przerywając mieszania, przesiej mąkę do miski. Kiedy składniki się połączą, wymieszaj je delikatnie z białkiem. Gofrownicę posmaruj masłem i piecz gofry. Gofry udekoruj bitą śmietaną, na wierzchu poukładaj świeże owoce i polej je gorącym syropem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz