poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Domowe krakersy

Domowe krakersy 
3 szklanki mąki razowej pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli
6 łyżek masła
½ szklanki sezamu

Sposób przyrządzania:

Wsyp do miski mąkę, sól, sodę i sezam. W garnuszku roztop masło z miodem i dodaj do miski z suchymi składnikami. Nie zgniataj, ani nie mieszaj całości zbyt długo. Połóż ciasto na stolnicy posypanej mąką i rozwałkuj je na grubość 3 mm.

Pokrój ciasto w kwadraciki o boku 5 cm, ponakłuwaj je widelcem i przekrój po przekątnej, aby powstały trójkąciki. Układaj na grubo wysmarowanej tłuszczem blasze i piecz przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°. Ostudź na papierze woskowanym.

Z podanej ilości składników otrzymasz ok. 36 krakersów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz