poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowym

Składniki:
500 g polędwiczek wieprzowych
300 g ziemniaków
60 ml śmietanki 30%
2 łyżki ostrej musztardy
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
Opakowanie roszponki
Łyżeczka rozmarynu
Łyżeczka tymianku
Pieprz, Oliwa
Sól

Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, włóż do garnka z osoloną wodą i gotuj, aż będą miękkie. Polędwiczki pokrój w plastry, przełóż do miski. Wymieszaj w małym naczyniu miód, musztardę, tymianek i rozmaryn. Marynatą polej mięso, dokładnie wymieszaj, odstaw na minimum 15 minut (jeśli masz czas, możesz włożyć mięso do lodówki na kilka godzin, nawet na całą noc). Rozgrzej na patelni odrobinę oliwy i smaż kawałki polędwiczki przez 2 minuty z każdej strony. Gotowane ziemniaki zmiksuj dokladnie na gładkie puree, dodając sól, pieprz i masło, śmietankę lub mleko. Gotową wieprzowinę podawaj z puree i roszponką polana odrobiną oliwy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz