poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Zupa szparagowa

Zupa ze szparagów podawana z grzankami ze świeżym, domowym pesto

Składniki na 4 porcje zupy:
pęczek zielonych i pęczek białych szparagów
3 nieduże ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę)
garść świeżych liści bazylii
2-3 łyżki drobno posiekanej cebulki dymki
oliwa z oliwek
sól, pieprz
po łyżeczce mielonego imbiru i gałki muszkatołowej
puszka mleka kokosowego
ok. 2 szklanki bulionu jarzynowego lub wody
4 łyżki gęstej śmietany 18%

Sposób przygotowania:

W głębokim rondlu podsmażyć dymkę z przyprawami (nie rumienić), dodać ziemniaki i dusić przez 5 minut aż ziemniaki pokryją się oliwą i trochę zmiękną. Szparagi opłukać, odciąć twarde i zdrewniałe łodygi (około 3 - 4 cm), obrać obieraczką do warzyw lub ziemniaków. Pokroić na około 3 - 4 cm kawałki (końcówki odłożyć do dekoracji), Na początek do rondla z ziemniakami wrzucić pokrojone białe szparagi i poddusić, po 5 minutach dodać zielone szparagi i bazylię, wymieszać i dusić jeszcze przez około 2 minuty mieszając od czasu do czasu. Wlać mleko kokosowe oraz tyle bulionu lub wody aby płyn przykrył warzywa. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 - 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę zmiksować, a następnie wlać na sito zawieszone nad garnkiem. Tłuczkiem lub wypukłą częścią łyżki przetrzeć zupę bezpośrednio do garnka, pozbywając się łykowatych cząstek szparagów. Jeśli zupa jest za gęsta, dodać bulionu jarzynowego lub wody. Zupę udekorować śmietaną, podawać z grzankami posmarowanymi domowym pesto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz